Άρθρα για Σκύλους

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Η διατροφή στον σκύλο εχει τοση σημασία, όσο και στον άνθρωπο γι’αυτό και πρέπει να του παρέχετε μια πλήρης ισορροπημένη διατροφή με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα του προσφέρουν αρκετή ενέργεια για να μεγαλώσει και να αναπτύξει σωστά όλα τα ζωτικά όργανα και να σχηματίσει δυνατά οστά και γερούς μύες. Η μη προσεκτική διατροφή, μπορεί να οδηγήσει σε κακή σωματική ανάπτυξη, κακή εμφάνιση του τριχώματος καθώς και σε πολλές ασθένειες ακόμη και σε θάνατο. Οι θρεπτικές ανάγκες του σκύλου ποικίλλουν ανάλογα κυρίως με το σωματικό μέγεθος,την ηλικία,την κατάσταση υγείας,τη δραστηριότητα(κινητική) και το φυσιολογικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται(ανάπτυξη-ενηλικίωση-αναπαραγωγή).

Περισσότερα...

ΕΜΒΟΛΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι εμβολιασμοί εδώ και μερικές δεκαετίες συνιστούν τον κορμό της προληπτικής ιατιρκής στα ζώα συντροφιάς και έχουν συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της συχνότητας σημαντικών λοιμωδών νοσημάτων που απειλούν την υγεία και τη ζωή τους. Το εμβολιακό πρόγραμμα δεν είναι κατ΄ανάγκη συγκεγκριμένο. Ο κτηνίατρος είναι αυτός που αποφασίζει το πως και το πότε θα γίνουν τα εμβόλια και παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση του είναι η υγεία του ζώου,το περιβάλλον που ζεί,η ανάπτυξη του,η φθσική του κατάσταση κ.α Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα εμβόλια πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Τα ηλικιωμένα ζώα έχουν την ίδια ανάγκη για εμβολιασμό, όπως και τα νεαρά ζώα,η αντίθετη άποψη είναι λάθος και χωρίς καμία επιστμονική υποστήριξη.

Περισσότερα...

ΔΕΡΜΑΤΟΦΥΤΙΑΣΗ (ΤΡΙΧΟΦΑΓΟΣ)

Τι είναι δερματοφυτίαση;

Η δερματοφυτίαση αποτελεί μία μυκητιακή μόλυνση που προσβάλλει τα νεκρά σημεία του δέρματος και των εξαρτημάτων του όπως είναι η κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας, τα νύχια και οι τρίχες . Οι μύκητες αυτοί είναι γνωστοί με διάφορες ονομασίες όπως δερματόφυτα, τριχόφυτα ή σε όλους μας γνωστοί σαν τριχοφάγος. Για το σκύλο τα υπεύθυνα δερματόφυτα είναι το Microsporum canis με κύρια πηγή μόλυνσης τη γάτα, το Microsporum gypseum με κύρια πηγή μόλυνσης το χώμα και το Trichophyton mentagrophytes,με κύρια πηγή μόλυνσης τα τρωκτικά.

Περισσότερα...

ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ

Στείρωση και  παρέμβαση στη φύση

Είναι όντως παρέμβαση στη φύση του ζώου μιας και κανένα ελεύθερο θηλαστικό δε θα βρισκόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες στειρωμένο. Είναι όμως όλες οι παρεμβάσεις στη φύση κακές; Η στείρωση είναι μία παρέμβαση χωρίς κανένα ψυχολογικό κόστος για το ζώο, που στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Η μείωση των αδέσποτων ζώων που πεινάνε, κρυώνουν και αργοπεθαίνουν, καθώς και η πρόληψη θανατηφόρων ή μη νοσημάτων φαίνεται να είναι πιο σημαντική από το αν επεμβαίνουμε στη φύση ή όχι. Αλλά αυτό εξαρτάται από τις φιλοσοφικές αντιλήψεις του καθενός…

Περισσότερα...

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΛΟΧΕΙΑΣ

Λοχεία ονομάζεται η χρονική περίοδος που αρχίζει από το τέλος του τοκετού και που τελειώνει με την παλινδρόμηση, δηλαδή την επάνοδο των γεννητικών οργάνων του ζώου στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν από την εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της λοχείας μπορεί να συμβούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας ή των νεογέννητων κουταβιών.

Περισσότερα...

ΑΙΜΑΤΟΧΕΖΙΑ

Η αιματοχεζία είναι ασθένεια του πεπτικού συστήματος όπου έχουμε αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα και χαρακτηρίζεται από την ανεύρεση φρέσκου αίματος στα κόπρανα. Η ραγδαία αιμορραγία από το ανώτερο πεπτικό, προκαλεί ταχεία δίοδο στο έντερο και αποβολή αναλλοίωτου αίματος από το ορθό. Η αντιμετώπιση ενός περιστατικού με αιμορραγία από το πεπτικό περιλαμβάνει: την αρχική εκτίμηση του ασθενούς, την ανάταξη, τη διάγνωση της εστίας αιμορραγίας και τέλος τη θεραπευτική αντιμετώπισή της.

Περισσότερα...