ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Το κουτάβι που βρίσκεται στην ανάπτυξη χρειάζεται περισσότερες θερμίδες,πρωτείνες και βιταμίνες απ’ότι ένας ενήλικος σκύλος. Ο χρόνος ανάπτυξης διαφέρει ανάλογα με την φυλή στην οποία ανήκει το κουτάβι. Για παράδειγμα οι φυλές μικρού μεγέθους ενηλικιώνονται σε ένα μόνο χρόνο και έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής,ενώ οι φυλές μεγάλου μεγέθους χρειάζονται 18 μήνες για να ενηλικιωθούν κι ας έχουν μικρότερο όριο ζωής. Κάθε σκύλος χρειάζεται-πέρα του νερού-πέντε βασικές ουσίες στη καθημερινή διατροφή του:πρωτείνες-αμινοξέα,λίπη,υδατάνθρακες,ανόργανες ουσίες-βιταμίνες.  Αν μια τροφή δεν είναι πλήρης θα χρειαστείτε συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες, ασβέστιο, κ.ά. Σε περίπτωση όμως που η τροφή είναι πλήρης και ισοροπημένη, τα συμπληρώματα είναι πιθανόν να προκαλέσουν επικίνδυνες παρενέργειες. Η υπερβιταμίνωση για παράδειγμα μπορέι να προκαλέσει τοξικό σόκ, ενώ η υπερβολική ποσότητα ασβεστίου, φώσφορου ή βιταμίνης D, μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στην ανάπτυξη των οστών. Φρέσκο καθαρό νερό πρέπει να είναι διαθέσιμο όλη την ημέρα. Ο σκύλος είναι σαρκοφάγο ζώο και δεν ενδείκνυται να τρώει όλες τις τροφές, πρέπει να τρέφεται με 70% κρέας και 30% φυτικές ίνες. Υπάρχουν τρία είδη τροφής που μπορούμε να δίνουμε στο σκύλο μας:

  1. 1)Μαγειρευτή τροφή.   Προτιμούνται φαγητά πλούσια σε πρωτείνες όπως κρέας, σε υδατάνθρακες όπως το ρύζι και ιχνοστοιχεία. Επειδή ο οργανισμός του σκύλου δέν μπορεί να διασπάσει την γλυκόζη αποφεύγονται αυστηρώς οι γλυκές τροφές καθώς προκαλούν σακχαρώδη διαβήτη. Τα κόκκαλα των πουλερικών του κατσικιού ή του αρνιού και του κουνελιού, επίσης αποφεύγονται  επειδή θρυμματίζονται και γίνονται αιχμηρά με το μάσημα είναι πιθανόν να προκαλέσουν σχισμές και εκδορές στα έντερα . Ορισμένες τροφές αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποδειχτούν τοξικές για αυτόν, π.χ. το αβοκάντο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Η μαγειρευτή τροφή δέν είναι μία ισσοροπημένη διατροφή για το σκύλο σας και έτσι θα πρέπει να του δίνετε συμπληρώματα διατροφής μετά απο οδηγίες του κτηνίατρου σας.
  2. 2)Βιομηχανοποιημένες τροφές. Μπορεί να είναι έτοιμη τροφή σε κονσέρβα ή σε ξηρή μορφή. Δίνουμε την κατάλληλη τροφή σε σχέση με την φυλή και την ηλικία του σκύλου καλύπτωντας πλήρως όλες τις θερμιδικές ανάγκες του σκύλλου και εξασφαλίζοντας μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μια τροφή που να ανταποκρίνεται πλήρως στις διατροφικές και πεπτικές ανάγκες του σκύλου μας. Όταν η ποιότητα των συστατικών είναι χαμηλή, ο σκύλος πρέπει να καταναλώσει μεγαλυτερη ποσότητα τροφής για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, ενώ όταν τα συστατικά της τροφής είναι υψηλής αξίας απαιτείται μικρή ποσότητα απαιτείται μικρή ποσότητα για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών. Επείδη οι υψηλής ποιότητας τροφές έχουν υψηλή πεπτικότητα, τα κόπρανα είναι λιγότερα και η βασική εκπαίδευση ευκολώτερη. Οι χαμηλής ποιότητας τροφές περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών και αλατιού για να γίνουν πιο εύγευστες.
  3. 3)Συνδιασμός.

Τα κουτάβια μέχρι δέκα μηνών πρέπει να τρέφονται από τρείς έως τέσσερις φορές την ημέρα. Διαβάστε την προτεινόμενη δοσολογία στην συσκευασία της τροφής ή συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο σας και μοιράστε την δοσολογία αυτή στα τρία ή τέσσερα, ανάλογα με την συχνότητα του ταίσματος. Βάλτε την τροφή στο πιάτο για 20 λεπτά. Εάν την φάει γρηγορότερα, μην συμπληρώσετε με νέα τροφή. Αν δεν την εχει φάει όλη απομακρύνετε το πιάτο μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη για φαγητό ώρα. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για την επκαίδευση του. Απο τους 10 μήνες και μετά, πρέπει να το ταίζετε δύο φορες την ημέρα, μέχρι να ενηλικιωθεί. Τα ενήλικα σκυλια ενός έτους, και πάνω πρέπει να τρέφονται μιά η δύο φορές την ημέρα. Ο σκύλος ταίζεται στον δικό του σταθερό και συγκεκριμένο χρόνο που έχετε ορίσει εσείς. Ποτέ μην τον ταίσετε την ώρα που τρώτε και εσείς. Εκτός απο τα προβλήματα εκπαίδευσης, το μόνο που θα του προσφέρετε είναι να ενισχύσετε την λαιμαργία του και τις κακές του συνήθειες. Ιδιαίτερα στα μεσαία και μεγαλόσωμα σκυλιά, αποφύγετε να τα ταίζετε αμέσως πρίν την βόλτα τους, γιατί κινδυνεύουν απο στροφή στομάχου.